Epidemiologická pravidla pro konání amatérských soutěží

10.08.2021 14:55

Vážení členové FAČR, v závislosti na blížícím se startu amatérských soutěží přijal dne 23. 7. 2021 VV FAČR soubor pravidel ke konání soutěžních zápasů, kdy tato pravidla vychází z aktuálně platných opatření Ministerstva zdravotnictví ČR (MZČR).

Obdobně jako při zápasech profesionálních soutěží je nutné u všech diváků kontrolovat jejich bezinfekčnost, stejně tak je tomu i u přímých aktérů utkání (hráči, realizační týmy, rozhodčí), kdy tuto povinnost plní pořadatel utkání, tj. domácí klub. Pořadatel utkání je zároveň povinen po dobu 30 dnů uchovávat kontaktní údaje všech přímých aktérů utkání, v praxi je nejjednodušší možností, jak tuto povinnost splnit, vyplnit kontaktní údaj (nejlépe telefon) k dané osobě vedoucím domácího družstva přímo do zápisu o utkání a tento pak 30 dnů archivovat.

Jednoznačným cílem příslušných orgánů státu je umožnit sportování dospělých i mládeže, na druhé straně ovšem také povinné testování (či doložení bezinfekčnosti jiným způsobem dle aktuálně platného opatření MZČR) všech účastníků takové akce.

Velká část kontroly je v praxi přenesena přímo na kluby, což na jedné straně značně zvyšuje časovou i finanční zátěž, na druhé ovšem můžeme být rádi, že je možné téměř po roce soutěžní zápasy vůbec pořádat, a to i využitím veškerého zázemí stadionu.

FAČR vnímá komplikovanost uvádění příslušných opatření MZČR do praxe a vede (obdobně jako další sporty) jak s MZČR, tak i s dalšími příslušnými autoritami pravidelná jednání o možné úpravě současných pravidel a usiluje o co nejlepší pozici fotbalu, zejména co se týče soutěží mládeže a kategorie věku 6-12 let, zároveň však pochopitelně podléhá aktuálně platným rozhodnutím těchto autorit přijatých na základě vývoje epidemiologické situace.

Tato pravidla byla VV FAČR schválena dne 23. 7. 2021 na základě aktuálně platných opatření MZČR. V případě úpravy pravidel vycházejících z opatření MZČR bude VV FAČR obratem reagováno také úpravou těchto pravidel. Kompletní znění aktuálně platných opatření MZČR je vždy k nalezení na webových stránkách vlada.cz